Het was 2008. Het laatste jaar dat ik studeerde. Master Radio- en TV-journalistiek aan de Erasmushogeschool in Brussel. Eén van de vakken was journalistiek schrijven. Een vak waar ik al jaren naar uitkeek. Want iedereen gaat er maar vanuit dat je kan schrijven, maar niemand investeert in het goed opleiden van ‘schrijvers’. Het is niet omdat je een academische paper kan schrijven, dat je journalistiek gezien goeie teksten schrijft. De beste tips kreeg ik in dat duidelijk in dat laatste jaar.
Dé tip
Als kick-off van de blogposts op de ContentKat-blog doe ik je meteen de allerbeste tip cadeau. Wil je een tekst schrijven? Vertel het verhaal dan eerst tegen jezelf en schrijf het daarna op zoals je het net aan jezelf hebt verteld. Eigenlijk klinkt het eenvoudig, maar probeer het eens. Het is toch net iets moeilijker dan je misschien denkt. Toch is het een gouden tip, eentje die de basis moet zijn van al je communicatie.
Vlotter en toegankelijker schrijven
Spreektaal, want dat is de taal die je nu eenmaal gebruikt om mondeling te vertellen, volgt een ietwat andere flow dan schrijftaal. Als je luidop praat, moet die flow meteen goed zitten. Je hoofd zet feiten in een bepaalde volgorde zonder dat je er heel hard over moet nadenken. Vertel je je verhaal mondeling en weet je niet goed wat je aan het vertellen bent, dan ga je veel sneller botsen op tegenstrijdigheden of andere obstakels. Dan weet je meteen ook dat je nog wat moet schaven aan je verhaal. Al sprekend bouw je een vlotter verhaal en gebruik je andere woorden. Twee belangrijke bouwstenen voor een goeie tekst.
Als je spreekt, kies je (on)bewust voor kortere zinnen. Die maken je verhaal meteen vlotter. Je verhaal wordt ook veel directer. Dat is dan weer handig om je lezer aan te spreken en meteen mee te hebben in je verhaal. Je tekst wordt korter en toegankelijker met een vleugje spreektaal. En dat ziet de communicatiewetenschapper in mij graag gebeuren.
Hulpmiddel
De tip was voor mij ook heel waardevol omdat het je afhelpt van die angst om de eerste woorden op papier te zetten. Vertel gewoon even wat je eigenlijk wil zeggen, dan is de kop er al af. Tegelijk helpt het je om een goeie toon voor je tekst te kiezen, een goed woordgebruik te hebben en een verhaal in elkaar te steken dat gemakkelijk leest.
De tip geldt trouwens ook omgekeerd. Heb je een tekst geschreven? Lees hem dan eens luidop en probeer hem echt te vertellen tegen iemand. Komt het wat stroef over? Zijn je zinnen te lang en krijg je ze amper gelezen? Dan moet je nog wat schaven aan de tekst. Simpel toch? 😉
Spreektaal is geen sms-taal
En voor de taalnazi’s losbarsten. Dit is geen pleidooi voor sms-taal, jongerentaal, slang of jargon. Wel een pleidooi voor vlotte, bondige teksten waar je met gemak het belangrijkste van onthoudt. Het is meteen ook een uitnodiging voor de ondernemers die op zoek zijn naar een vlotte stijl om hun verhaal uit te dragen. Ik kan je daarmee helpen! Contacteer me even of boek een kennismakingsgesprek en we bekijken samen hoe we dat kunnen aanpakken.
Komentáře